İzmir Milletvekili Ösen’den Ticaret Bakanı Bolat’a Eleştiri
T24 Haber Merkezi
İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, yabancı ülkelerden kontrolsüz bir şekilde Türkiye’ye giren ürünlerin sanayiciye ve istihdama zarar verdiğini belirterek Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a sert sözlerle yüklendi. Ösen, “Kanserojen risk taşıyan bu ürünler için ne zaman önlem alacaksınız?” dedi. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre, denetimsiz e-ithalat nedeniyle 130 binden fazla istihdam kaybedildiği ortaya çıktı.
Ösen, yurt dışından Türkiye’ye gümrüksüz ve kontrolsüz bir şekilde getirilen ürünlerin, sanayici ve istihdama olumsuz etkilerinin altını çizdi.
Sanayicilerin şikayetlerini Meclis gündemine taşıyan Ösen, e-ticaret kanununun yürürlüğe girmesine rağmen bazı uluslararası firmaların hala Türkiye’ye temsilci atamadığını vurguladı. Ösen, “Hem yerli üretimi hem de halk sağlığını tehdit eden bu ürünlere karşı ne zaman önlem alacaksınız?” şeklindeki sorusuna cevap aradı.
Denetimsiz E-İthalat Sanayiciyi Mağdur Ediyor
“Ticaret Bakanlığının Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 2022 yılı Temmuz ayında yasalaşmış ve 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ticaret Bakanlığı, uluslararası firmalara Türkiye’ye temsilci atama yükümlülüğü getirmesine rağmen bazı firmalar hala bu adımı atmamaktadır. Bu durum yerli üreticilerin ve firmaların mağduriyetine yol açmaktadır. Ticaret Bakanlığı’nın denetimsiz ve kontrolsüz e-ithalatla ilgili aldığı önlemlere rağmen sorun hala çözülememiştir.
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği ve Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği’nin şikayetleri, bu durumun ciddiyetini ortaya koymaktadır. Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin açıkladığı verilere göre, sadece geçen yıl Çin’den Türkiye’ye temsilcisi olmayan bir platformdan 7-8 milyon çift ayakkabı sipariş edilmiştir. Bu durum, yerli sanayicinin rekabet gücünü zayıflatırken istihdam kayıplarına da yol açmıştır. Ayakkabı sektöründe ihracat artarken ithalat tutarı da yükselmiştir.
İstihdam Daralması ve Halk Sağlığı İçin Endişe
30 Euro’nun altındaki gümrüksüz ürünlerin, gümrük kontrollerinden muaf olduğu bilinmektedir. Bu durum, haksız rekabet, istihdam daralması ve halk sağlığı endişelerine neden olmaktadır. Ayakkabı Sanayicileri Derneği, kanserojen ve alerjen risk taşıdığı iddia edilen ayakkabıların incelenmesini istemiştir. Aynı şekilde, ev ve mutfak eşyaları sanayicilerinden de benzer şikayetler gelmektedir. Güvensiz ürünlerin ülkeye girişi, ciddi riskler oluşturmaktadır.
Ömer Bolat’a Sorular
Ösen, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a şu soruları yöneltti:
“Ticaret Bakanlığı, E-Ticaret Kanunu kapsamında temsilci ataması gereken firmalara karşı nasıl bir önlem alacaktır? 2024 yılında Türkiye’ye gümrüksüz giren ürünlerin toplam tutarı ne kadardır? Kanserojen risk taşıyan ayakkabı ve mutfak gereçlerinin toplatılması için bir çalışma yapılacak mıdır? Yerli e-ticaret şirketlerine getirilen düzenlemelerin yurt dışı şirketleri nasıl etkileyecektir?”