Sıcak Hava Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor
Yaz mevsiminin ortasında sıcak hava dalgası Türkiye’yi etkisi altına aldı. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Demet Erciyes, bu dönemde kalp sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Sıcak hava vücudu serinletmek için terlemeyi artırırken, su ve mineral kaybı da artıyor. Bu durum kanın akışkanlığını azaltarak pıhtılaşma riskini artırıyor. Ayrıca, sıcak hava damar genişlemesine sebep olarak kalbin iş yükünü artırıyor ve ritim bozukluklarına neden olabiliyor.
Bebekler ve Yaşlılar Daha Fazla Risk Altında
Bebekler, çocuklar ve yaşlılar sıcak hava dalgasında daha fazla risk altında yer alıyor. Bu gruplar genellikle su tüketimini yetersiz olduğu için vücutlarının sıcağa uyum sağlaması daha zor olabiliyor. Diğer risk grupları arasında ise spor yapanlar, kalp, akciğer ve böbrek hastaları bulunuyor. Yüksek tansiyon, kalp yetersizliği gibi rahatsızlıklardan dolayı idrar söktürücü ilaç kullanan kişilerin ise yaz aylarında doz ayarlaması gerekebilir.
Yapılan Yanlışlar Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor
Sıcak havalarda hızla tüketilen buz gibi içecekler vücut için zararlı olabilir. Çok soğuk içecekler boğazdaki mikropların çoğalmasına sebep olabilir. Ayrıca, alkol tüketimi de su kaybını artırarak güneş çarpması riskini yükseltebilir. Şekerli içecekler, çay ve kahve tüketiminin de su kaybını artırdığı bilinmeli ve bu tür içeceklerin tüketimine dikkat edilmelidir.
Soğuk Suya Dikkat!
Sıcaktan bunalan birçok kişi serinlemek için soğuk suya yönelmek isteyebilir. Ancak, özellikle kalp sağlığı açısından ani sıcak-soğuk geçişlerden kaçınılmalıdır. Vücuttaki ani ısı değişiklikleri kalp üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bunun yerine serin tutan ama terletmeyen giysiler tercih edilmeli, yağlı yemeklerden uzak durulmalı ve spor sonrası klimalı ortamlardan kaçınılmalıdır.