AB Yüksek Temsilcisi Kallas: Suriye’ye yaptırımları kaldırmaktan başka seçeneğimiz yok

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kallas’tan Suriye’ye Yaptırım Uyarısı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Suriye’deki devrik Esat yönetimine yönelik yaptırımların kaldırılması için yeni kararlar çıkmasını umduğunu dile getirdi.

Kallas, Brüksel’de AB ülkelerinin dışişleri ve savunma bakanlarını aynı gün bir araya getiren toplantı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Dışişleri bakanlarının Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması konusunu ele alacağını belirten Kallas, “Umarım bugün ekonomik yaptırımların kaldırılması konusunda anlaşabiliriz.” dedi.

Kallas, toplantı öncesinde AB ülkelerinin bu meselede yoğun tartışmalar yaşadığını belirterek, “(Şam’daki) Hükümetin doğru yöne gidip gitmediği konusunda endişeler var ancak bence başka seçeneğimiz yok. Ya onlara ülkeyi istikrara kavuşturma olanağı vereceğiz ya da bunu yapmayacağız ve Afganistan’da olduğu gibi bir durumla karşı karşıya kalacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırma kararının olumlu bir adım olduğunu belirten Kallas, AB’nin bu konuda öncü olduğunu vurguladı.

AB’nin Suriye’ye Yönelik Yaptırımları

AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları, iç savaşın patlak vermesinin ardından Mayıs 2011’de başladı.

Yönetimle bağlantılı, insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulan kişilere yönelik seyahat yasakları, mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler alındı. Beşar Esad’dan bakanlara, yönetimin iç çemberinde yer alan kritik isimler listede yer aldı.

Bunların yanı sıra AB, Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uyguladı, yönetimin finans ağının kalbinde yatan sektörleri hedef aldı. Bu kapsamda ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı, hem askeri hem sivil amaçlı kullanılabilen malların ve bazı iletişim ekipmanının ihracatı kısıtlandı. Yaptırımlar, belli girişimlerin, altyapı projelerinin finanse edilmesini de kapsadı.

AB, 24 Şubat’ta ise Suriye’ye yönelik bankacılık, enerji ve ulaşım gibi sektörleri hedef alan yaptırımları “askıya almaya” karar verdiğini duyurmuştu.

AB yetkilileri, yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili kararların “geri döndürülebilir” nitelikte olduğunu, ülkedeki durumun yakından takip edildiğini vurguluyor.

“Gazze’ye Yardımlar, Avrupa’nın Parasından Finanse Ediliyor”

Kallas, İsrail’in Gazze’ye insani yardım girişine izin vermemesi nedeniyle sınırda bekletilen yardımların “Avrupa’nın parasıyla finanse edildiğini”, dolayısıyla içeri girmesi gerektiğini belirtti.

Kallas, başkent Brüksel’de yapılan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Toplantıda, bakanların Gazze’deki durumu ele alacağını belirten Kallas, yardımların en kısa sürede Gazze’ye ulaştırılması gerektiği konusunda fikir birliğinin bulunduğunu aktardı.

Kallas, “Sınır kapılarının arkasında bekleyen binlerce tır var. Yardımlar, Avrupa’nın parasıyla finanse ediliyor. Yardımların insanlara ulaşması gerekiyor. Çünkü durum son derece ciddi.” şeklinde konuştu.

“Cezasızlık” Eleştirisi

Öte yandan Kallas, AB tarafından Brüksel’de düzenlenen Avrupa İnsani Forumu’nda da Gazze’deki durumla ilgili konuştu.

Kallas, “İnsani yardımların silah olarak kullanılması korkusuna verilecek yanıt, yardımları engellemek değil, Gazze’ye olabildiğince çok insani yardım götürmektir. İsrail hükümetiyle yaptığım tüm görüşmeler de dahil, bu mesajı her fırsatta ilettim.” dedi.

Dün yapılan AB-İngiltere zirvesinde de tarafların bu konuda aynı fikirde olduğunu açıkça belirttiklerini ifade eden Kallas, şunları kaydetti:

“İnsani krizler nadiren kaza sonucudur. Bunlar genellikle siyasi başarısızlığın, temel normların aşınmasının veya cezasızlığın sonucudur. Bu nedenle uluslararası ve insancıl hukuku ihlal etmenin sorumluluğu temeldir.”

(AA)

Related Posts

Trump’tan dikkat çeken İran açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ile İran arasındaki gerilime ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

İran gerçekten Hürmüz Boğazı’nı kapatabilir mi?

İran, ABD’nin İsrail’e destek vererek savaşa resmen müdahil olması halinde, dünyanın en kritik petrol geçiş noktalarından biri olan Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceği uyarısında bulundu. Peki bu mümkün mü? İran boğazı nasıl önlemlerle kapatabilir? Sonuçları ne olur?

Kocaeli Üniversitesi’nde skandallar bitmiyor! Asansör yok, vicdan da…

Kocaeli Üniversitesi’nde skandallar zinciri durmak bilmiyor. Geçtiğimiz günlerde rektörün engelli öğrenciden tuvalet yapımı için bağış istemesiyle gündeme gelen üniversite, şimdi de hastanedeki asansör arızasıyla tepkilerin odağında. Arızalı asansör nedeniyle yaşlı ve engelli hastalar büyük mağduriyet yaşıyor.

Rusya’dan Hamaney’e suikast uyarısı: Pandora’nın kutusu açılır

Ayrıntılar geliyor…

CHP’nin 81 il başkanı Özel’e destek açıkladı, Kılıçdaroğlu’na çağrı yaptı: ‘Partiye kuşatmayı dağıtalım’

CHP’nin 81 il başkanı, partide değişimin yaşandığı kurultay soruşturmasıyla ilgili “İktidar güdümündeki siyasallaşmış yargının aparatları partimiz hakkında ne karar verirse versin; adına kayyum da deseler, butlan da deseler, 81 il başkanımız bu kararı tanımayacaktır” açıklamasını yaptı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e destek açıklayan başkanlar, Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na “Butlan ve kayyum tartışmalarına karşı çağrımızdır. Ülkemizin ikinci kurtuluş mücadelesini verdiğimiz bugünlerde hepimize düşen görev birlik içerisinde partimize yönelik kuşatmayı dağıtmak ve partimizi iktidara taşımaktır” dedi.

160 liraya aldığı vazoyu 4 milyona sattı! Kazandığı parayla ne yapacağını tek tek anlattı

Virginia’da yaşayan Jessica Vincent, ikinci el ürünler satan bir dükkânda sadece 160 TL’ye denk gelen 3,99 dolara satın aldığı vazoyla hayatının en büyük sürprizini yaşadı. Şeker kamışı rengindeki cam vazoyu yalnızca estetik görüntüsünü beğenerek alan Vincent, birkaç hafta sonra elindeki parçanın dünya çapında nadir bulunan bir sanat eseri olduğunu öğrendi.