Asgari ücret beklentilerle belirlenmişti: Bakan Şimşek’ten ‘zırt pırt revize edemeyiz’ sözleri!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Önemli Açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son katıldığı canlı yayında New York’taki ziyaretlerinin olumlu geçtiğini vurgulayarak, kredi derecelendirme kuruluşları ve büyük yatırımcılarla gerçekleştirdikleri görüşmelerin yararlı olduğunu belirtti.

Büyüme Sürecinde Yavaşlama Olabilir

Enflasyonla mücadele konusunda önceliklerinin değişmediğini vurgulayan Bakan Şimşek, “Enflasyonla mücadele önceliğimizdir ve bu konuda kararlıyız” şeklinde konuştu. Yatırımcıların, iç siyasi gelişmelere yönelik programın sağlamlığını sorguladığını ancak programa güçlü destek olduğunu ifade etti.

Türkiye’den fon çıkışlarının artmasının küresel risk iştahındaki azalmadan kaynaklandığını belirten Şimşek, Türkiye’nin dış talebe daha az bağımlı olduğunu ve büyüme sürecinin kısa vadeli olarak yavaşlayabileceğini ancak orta ve uzun vadede sağlam bir büyüme potansiyeline sahip olduklarını dile getirdi.

‘Enflasyon Beklentilerinde Kötüleşme Gözlemleniyor’

Fon çıkışlarının etkisinin daha da hissedilebileceğini belirten Bakan Şimşek, “Ortaklık iyileştiğinde Türkiye’nin ciddi avantajları ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Merkez Bankası’nın enflasyon hedefinin net olduğunu ve “Enflasyon beklentilerinde sınırlı kötüleşme var” açıklamasında bulundu.

Önceki açıklamalarında enflasyon beklentileriyle ilgili birkaç kez revizyon yapıldığını hatırlatan Şimşek, ekonomik program hedeflerinin sorunlu olmadığını, “Hedeflerimiz var ve bunlara büyük ölçüde ulaşacağımıza inanıyoruz. Zırt pırt rakamları değiştiremeyiz, bu devlet için uygun değil” şeklinde konuştu.

Enflasyon Hedefleri ve Tahminlerinde Revizeler

Bakan Şimşek, 17 Eylül 2024’teki bir programda, “2025 yılı sonunda enflasyonu yüzde 20’nin altına indirebileceğimize içtenlikle inanıyorum” ifadelerini kullanmıştı. Ancak, 2024 Kasım ayında yapılan tahminlerde 2025 yılı için öngörülen enflasyon oranı yüzde 21 olarak revize edildi. Son olarak enflasyon tahminlerinde yapılan son revizelerle, Şimşek’in sosyal medya hesabından ocak ayında yaptığı açıklamalarla bu oran yüzde 27,1’e yükseltildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da 7 Şubat’ta yapılan Enflasyon Raporu toplantısının ardından 2025 yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 24’e revize etti.

Asgari Ücret Zammında Düşüş

Bakan Şimşek, “Biz yatırım bankası değiliz, devletiz. Zırt pırt rakamları değiştiremeyiz” açıklamasına rağmen 2025 yılı için belirlenen asgari ücret zammının düşük olmasının ardında enflasyon beklentilerindeki artışın önemli rol oynadığı ortaya çıktı. Asgari ücrete enflasyonun altında yüzde 30 zam yapılmasının nedeni olarak 2025 yılı enflasyonunun belirlenen tarihlerde beklenenden daha düşük olacağı beklentisi gösterildi.

2025 yılı asgari ücretinin 27 Aralık 2024’te yüzde 30 zamla net 22,104 TL olarak açıklandığında Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkedeki enflasyon yüzde 47,09 seviyesindeydi.

2025 yılının ilk üç ayında toplam enflasyon yüzde 10,05 olarak gerçekleşti. Resmi tahminlere göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 24 düzeyinde. Bu hedefe ulaşılabilmesi için yılın kalan dokuz ayında toplamda yüzde 12,66 enflasyon olması gerekmekte, bu da aylık ortalama yaklaşık yüzde 1,2 enflasyon anlamına gelmektedir.

Related Posts

ABD’de yıllık enflasyon arttı

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 0,3 ile beklentiler dahilinde, yıllık bazda yüzde 2,7 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi.

Sivrisinekler için lazerli hava savunması! 1 milyon dolar yatırım topladı

Çinli bir mühendis, yapay zeka destekli lazerle çalışan “Foton Matrisi” adlı taşınabilir cihazıyla sivrisinekleri uçuş sırasında avlayan sistem geliştirdi. İklim değişikliğiyle hızla yayılan zararlılara karşı geliştirilen bu cihaz, prototip aşamasında 1 milyon dolara yakın yatırım topladı.

Borsa, altın, dolar: Geçen hafta hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı?

Borsa, altın, dolar: Geçen hafta hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı?

Borsa İstanbul’un en değerli şirketi belli oldu: Piyasa değerinde yüzde 108’lik artış!

Borsa İstanbul’da piyasa değeri en yüksek şirketler arasında zirve yarışı sürerken, ASELSAN yılın ilk yarısında piyasa değerini yüzde 108 artırarak ilk sırada yer aldı. Başta ABD’de tarife gündeminin yol açtığı risk dalgalanmaları ve İran-İsrail …

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı