En saygın puro satıcısından geldi ama sonuç hüsrandı: Kübalıların tadı daha mı güzel… Lezzet evrimi


Küba puroları daha mı iyi? Uzun süredir puro içtiyseniz, diyelim ki 10 yıldan fazla bir süredir, burada ele aldığımız soru neredeyse kesinlikle size sorulmuştur. Ve cevabınız “hayır” veya “değişir” dışında bir şeyse, bence bu sizin hakkınızda purolar, Küba veya başka bir şey hakkında olduğundan daha fazlasını söylüyor. Bir anda bu konuda daha fazlası.

KÜBA PUROLARINDA LEZZET EVRİMİ

Fiyat bir yana, bir puro kalitesini değerlendirmenin üç ana bileşeni vardır. Bir, lezzet, tamamen özneldir. Lezzet, hangi puroyu sevdiğinizi belirlemede en önemli özelliktir. Sorun şu ki, herhangi bir puronun lezzeti, üretim yılından üretim yılına kolayca farklı olabilir. Bu özellikle Küba puroları için geçerlidir, çünkü adanın batı kesimindeki Vuelta Abajo bölgesinde yetişen yapraklara farklı bir tat veren toprağa ekilen tütünden gelirler. Bu toprak, çeşitli zamanlarda, mevcut sermaye veya yetenek eksikliği nedeniyle aşırı işlendi, hastalık tarafından saldırıya uğradı veya uygun şekilde bakılmadı.

2001 yılının Mayıs ayında, Cigar Aficionado dergisinin yaratıcısı ve yayıncısı ve bulunabildiği kadar Küba purolarının aşığı Marvin Shanken şunları yazdı: “Son birkaç yılda, Kübalı olduğuna inanamadığım bazı purolar içtim. Kötü çektiler ya da tütün çiğdi. Sonra, kör bir tatmada, benim bilmediğim, Küba’nın en büyük markalarından birine ait bir puro içtim. Puronun kökenini keşfettikten sonra sahte olması gerektiğini savundum. Ama bana dünyanın en saygın Küba puro satıcılarından birinden geldiği söylendi.” Tüm Küba puroları kötü müydü? Hayır. Shanken, bazılarının hala harika olduğuna dikkat çekti. Cohiba Robusto’nun yakın tarihli bir tadımda 94 puan aldığını belirtti. On yıl önce Shanken, Küba purolarının çok daha iyi olduğunu yazdı. Sanırım 17 yıl sonra benzer bir değerlendirme yazabilirdi.

KÜBALILARIN TADI DAHA MI GÜZEL… YILA VE PUROYA BAĞLI

Bugün, puro endüstrisindeki uzmanlar, son iki veya üç yıl, en iyi ihtimalle, adadaki işin birçok seviyesinde aşırı üretim ve “beyin drenajı” ile başa çıkma çabalarında karışık sonuçlar gördüğünden, 2014’ten önce Küba puroları satın almanızı tavsiye edecekler. İyileşmek için güçlü çabalar sarf ediliyor – yine – ve ödediklerine dair umutlar ve bazı kanıtlar var. Yine de, 2017’de son 10 Küba purosundan yedisi, piyasaya sürülmeden önce yeterince uzun süre genç tütün veya bir puroyu gösteren “bitkisel” tadıyla başladı. Son zamanlarda bazı Partagas Serie D No. 4’ler ve bazı Trinidad Vigia Robustos ile iyi tadım notaları çıktı. Tersine, Punch Punch ve hatta Montecristo No. 2’ler olması gereken etkilerden uzaktalar. Diyelim ki bir Ashton ESG 22 Yıllık , bir La Flor Dominicana Coronado Double Corona, bir Padron 1926 No. 2 veya bir Arturo Fuente Don Carlos Robusto ile yaşadığınız deneyim kesinlikle müthiş bir doygunluk keyif notası ile gelecektir size. Bahse girerim premium puro evreninde puro içiyorsanız bunun etkilerini çok net yaşamışsınızdır.

ÜRETME VE TUTARLILIKLA İLGİLİ SORUN

Küba puro endüstrisi devlet tarafından işletilen bir tekeldir ve bir Avrupa ortak girişimi olan Altadis’in yatırımına rağmen, puroların içtiğiniz şeyin kalitesini güvence altına almak için hayati önem taşıyan iki ana kategoride eksikliklerden muzdarip olduğu çok fazla örnek vardır: üretim ve tutarlılık. Her ikisi de puronun lezzetini etkileyebilir. Küba puroları hakkında en sık duyulan şikayet, çekilişin sıkı, bazen vitolanın içilemez olmasıydı.

Tutarlılık, Küba puroları için bir meydan okuma olmaya devam ediyor. bu aynı zamanda farklı markaları tedarik etmek için yeterli tütün ve yeterli iyi tütüne sahip olmakla ilgili bir sorundur. Eskiden ikonik markalara daha iyi tütün tahsis edilirdi, ancak bize bugün durumun mutlaka böyle olmadığı söylendi. Yine de para popüler Montecristo, Partagás, Hoyo de Monterrey, Cohiba, Romeo y Julieta ve diğer yıldız markalardan geliyor. Acaba bu popüler purolardan kaliteli ürün kısıtlaması yapılacakmı? Göreceğiz.

PEKİ… KÜBA PUROLARI GERÇEKTEN DİĞERLERİNE KIYASLA DAHA MI İYİ

“Etiketi içmek” istiyorsanız, evet, onlar harika statü sembolleridir. Gerçekten daha iyi olduklarını düşünüyorsanız, bunun nedeni muhtemelen Küba toprağının tütüne aktardığı kendine özgü tadı sevdiğiniz ve ayırt edebildiğiniz içindir. Dominik Cumhuriyeti, Honduras, Meksika ve Ekvador topraklarının her birinin kendi özellikleri vardır. Bugün puroların güzelliği bu. Nikaragua’daki toprak da ayırt edicidir, ancak merhum maestro José Orlando Padron’un puro tütünü yetiştirmek için toprağı ilk kez incelediğinde Nikaragua’yı “ikinci Küba” olarak adlandırdığını belirtmekte fayda var. Ve tüm bu harika tütünler, çeşitli lezzet profilleri oluşturmak için ustaca harmanlanabilir. Daha da önemlisi, Küba dışındaki puro endüstrisi, babadan oğula toruna aktarılan yatırım, rekabet ve yetenek söz konusu olduğunda çok güçlü. Bildiğiniz gibi, kutuların üzerine soyadını koyan puro üreticileri arasında büyük gurur var.

Nihayetinde, sorduğumuz sorunun gerçek cevabı “bağlıdır.” Daha alakalı bir başka soru, Küba puroları özel mi olabilir? Evet, ama yaşamak için kör tadım yapanlara Kübalıları seçip seçemeyeceklerini sorarsanız, çoğu size bunu nadiren yapabileceklerini söyleyecektir. Katılıyorum. Bir puronun Kübalı olup olmadığını körü körüne söylemek benim için de çok zor. Zamanla birden fazla puro içmek söz konusu olduğunda, nesnel kriterler, tutarlılık ve yapı hakkındaki sorunun cevabı düz bir “hayır”dır. Puro satan Kübalı sürgün bir arkadaşın dediği gibi “Özgür dünya puroları” açıkça üstün. Bu değerlendirmeye tamamen katılıyorum.

Günün sonunda cuba vitolaları tabii ki büyük bir marka değeri, lakin non cuba vitolalar inanılmaz bir atakta, 2023 cigar afficinado dergisi ile 3 .sırada

Arturo fuente opus x
Padron 1926
Olive melanio double toro

6.sırada partagas hal böyle olunca fiyat ve kalite değerlendirmesi non cuba puroları günümüz Premium cigar evreninde inanılmaz bir ivme ile yukarı çıkarmakta.

Bu arada tabii ki çok yüksek reyting alan cuba vitolaları var sanki biraz cuba purolarına haksızlık eden bir yazı gibi görünse de cuba puroları her zaman cuba purolarıdır.

Tütün ve tütün mamülleri sağlığa zararlıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir