Evla Sim Saka, Kaliforniyalı Üçok Ailesi’nin bursuyla ABD’de eğitim görecek ilk bursiyer oldu

Necla DALAN

Turkish Philanthropy Funds (TPF), 2007 yılında ABD’de Türkiye’yi desteklemek ve ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmak isteyen hayırseverleri teşvik etmek amacıyla Haldun Taşman önderliğinde kuruldu. Bugüne kadar sivil toplum örgütleri aracılığıyla ekonomik, sosyal ve çevresel ihtiyaçların karşılanması için 40 milyon dolar hibe etti. 100 binden fazla TPF bağışçısı bireylerin, ailelerin ve şirketlerin hayırseverlik vizyonlarını gerçekleştirmelerine destek sağlayarak binlerce aileye ulaştı ve yüzlerce projeyi doğrudan finanse etti.

TPF, 6 Şubat’taki depremden hemen sonra bağış kampanyası başlattı. Bağışların fitilini Chobani’nin sahibi Hamdi Ulukaya ve Sierra Nevada Corporation sahipleri Eren ve Fatih Özmen yaptıkları 1 milyon dolarlık bağışla ateşledi. Şubat 2024 itibariyle, aralarında AKUT’tan Ahbap’a, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nden İhtiyaç Haritası’na birçok kurum ve kuruluşun olduğu 72 ortak STK aracılığıyla bölgeye 14.4 milyon dolar hibe etti. 1.7 milyondan fazla kişinin hayatına dokundu.

SAĞLIK BİLİMLERİ VE ÖZEL EĞİTİM ALANLARINDA FIRSAT SUNULUYOR

Bugün TPF’nin bağışçılarından olan bir aileden söz etmek istiyorum. Kaliforniya’da yaşayan Hikmet ve Marilyn Üçok, genç Türk kadınlarına Amerika Birleşik Devletleri’nde sağlık bilimleri ve özel eğitim gibi alanlarda öğretimlerine devam etme fırsatı sağlamayı amaçlayan bir fon oluşturdu.

Geçmişi ne olursa olsun her kız çocuğunun hayatın zorluklarıyla başa çıkabilecek bilgi ve becerilerle donatıldığı bir dünya hayal eden Üçok çifti, burs verdiği gençlere Amerika Birleşik Devletleri’nde kapsamlı bir kültürel deneyim sunarak hayatlarını zenginleştirmeyi amaçlıyor. Çift, bu genç kadınların sadece derslerinde başarılı olmalarını değil aynı zamanda kendi dünyalarının ötesinde bir dünyayı deneyimlemelerini ve kendi hayırseverlik yolculuklarına başlamak için ilham almalarını ve başkalarına ışık tutmalarını hedefliyor.

“KAPILARI AÇAN SİHİRLİ BİR ANAHTAR”

Üçok Ailesi Burs Fonu’nun ilk bursiyeri Evla Sim Saka oldu. Bu bahar İstanbul SEV Amerikan Koleji’nden mezun olan Evla Sim Saka, sonbaharda UCLA’da psikoloji lisans eğitimine başlayacak.

TPF’nin konuyla ilgili duyurusunda burs için minnettar olduğunu söyleyen Saka, “Bu fırsat, kendi başıma açmayı hayal bile edemeyeceğim kapıları açan sihirli bir anahtar. Maddi sıkıntıların kısıtlamalarından kurtulmuş olma hissi, hedeflerime ulaşmaya çok yakın hissettiriyor. Bu burs sayesinde psikoloji alanında en nitelikli kişilerle çalışarak çığır açan araştırmalara öncülük edecek, koşulsuz sevgi ve desteğin gücünü göstererek insanlığa ilham vermeyi umacağım. En yüksek potansiyelime ulaşmak için heyecanlıyım ve bana sınırsız fırsatlar sunan TPF ve Üçok Ailesi’nin inanılmaz cömertliği için sonsuza dek minnettar olacağım” diyerek duygularını dile getirdi.

“ÜLKEMİZİN GELECEĞİNE YAPILAN BİR YATIRIM”

Hikmet ve Marilyn Üçok ise “Eğitim hayatları şekillendirmenin anahtarıdır ve biz de daha parlak bir gelecek yaratmak üzere genç beyinleri güçlendirmek için eğitimi benimsedik” değerlendirmesini yaptı.

TPF Yönetim Kurulu Üyesi ve Seçici Kurul Üyesi Ülkü Rowe, “Genç Türk kadınlarının eğitimine destek olmak sadece onların geleceğine değil, ülkemizin geleceğine yapılan bir yatırımdır” derken TPF İcra Direktörü Şenay Ataselim Yılmaz ise şunları söyledi:

“Bu burs fonunun hayata geçirilmesinde Üçok Ailesi ile ortaklık yapmaktan onur duyuyoruz. Onların cömertliği ve vizyonu, genç beyinler için fırsatlar yaratma misyonumuzla mükemmel bir şekilde örtüşüyor. Eğitime yatırım yapmanın olumlu değişimi etkilemenin en güçlü yollarından biri olduğuna inanıyoruz ve Evla ile gelecekteki bursiyerlerin bu inanılmaz fırsattan nasıl yararlanacaklarını görmekten heyecan duyuyoruz.”

50 BİN DOLARA KADAR DESTEK SAĞLANIYOR

Üçok Ailesi Burs Fonu, Türkiye’de liseyi tamamlamış veya tamamlayacak olan Türk kökenli kız öğrencilere maddi destek sağlamayı amaçlıyor. Bu burs, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki akredite üniversitelerde sağlık ve özel eğitim programlarına öncelik verilerek lisans eğitimlerine devam etmelerini sağlıyor. Her dört yılda bir verilen burs, üniversitenin ek destek sağlaması koşuluyla 50 bin dolara kadar destek sunuyor. Başvuru sahiplerinin maddi ihtiyaç sahibi olduklarını kanıtlamaları, en az 3.50 not ortalamasına sahip olmaları ve belirli sınav puanı koşullarını karşılamaları gerekiyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir