IBAN Üzerinden Para Transferi Yapanlar Dikkat: 81 ilde yeni sistem başlıyor

Bankacılık Sektöründe Yeni Güvenlik Uygulaması: Çift Aşamalı Doğrulama Zorunlu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) son talimatıyla teknik çalışmalar tamamlandı ve Haziran 2025 itibarıyla havale, EFT ve FAST işlemlerinde çift aşamalı doğrulama sistemi zorunlu hale getiriliyor.

Son zamanlarda dijital kanallardan gerçekleştirilen para transferlerinde artan dolandırıcılık vakaları, güvenlik önlemlerinin gözden geçirilmesini zorunlu hale getirdi. BDDK’nın bankalardan güvenlik altyapılarını güçlendirmeleri yönündeki talebinin ardından tüm bankalar, dijital işlemlerde daha sıkı güvenlik kontrolleri sağlayacak yeni sisteme hazır hale geldi.


Telefondan Gelen Şifre Olmadan İşlem Tamamlanamayacak

Haziran ayında devreye girecek yeni uygulama ile bankaların dijital platformlarından para transferi yapmak isteyen kullanıcılar, işlem sırasında SMS ile gönderilen doğrulama şifresini sisteme girmeden işlemi tamamlayamayacaklar. Bu yeni uygulama, kişinin telefon numarası sistemde daha önceden tanımlı olsa bile geçerli olacak.

Eski sistemde birçok banka, sadece alıcı IBAN bilgisi ile transfer işlemini onaylarken, yeni düzenleme ile güvenlik doğrulaması olmadan işlem kesinlikle tamamlanamayacak. Bu sayede, başkalarının hesabını ele geçirerek yapılan para transferi girişimlerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.


Sistem Tüm Bankalarda Uygulanacak

Çift aşamalı doğrulama sistemi, Türkiye’deki tüm bankaları kapsayacak şekilde Haziran ayında devreye alınacak. Bu güvenlik uygulamasının, dijital dolandırıcılık vakalarının azaltılmasında önemli bir rol oynaması bekleniyor. Kullanıcılar, işlemlerini tamamlamak için bankacılık sistemine kayıtlı telefonlarına gönderilen doğrulama kodunu girmek zorunda kalacaklar. Değişiklik, dijital bankacılık işlemlerini daha güvenli hale getirmeyi amaçlıyor.

Related Posts

Küresel nükleer silahlanma harcamaları 2024’te 100 milyar doları aştı; en fazla parayı hangi ülke harcadı?

Küresel nükleer silahlanma harcamaları 2024’te 100 milyar doları aştı; en fazla parayı hangi ülke harcadı?

TCMB’nin analizine göre Türkiye dünyaya daha fazla ürün satıyor

TCMB analizine göre Türkiye, 2013-2023 döneminde hem ihraç ettiği ürün sayısını hem de ürün-pazar kombinasyonlarını artırarak ihracatını daha dayanıklı ve dengeli hale getirdi. Türkiye, gelişen ülkeler arasında en az yoğunlaşmaya sahip ihracat yapısıyla dikkat çekiyor.

‘Fırsat kaçmasın’

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, telekomünikasyon sektörünün önümüzdeki 15 yılını şekillendirecek kritik kararların eşiğinde olduğunu vurguladı. Özellikle fiber internet altyapısı ve 5G teknolojisine geçiş süreçlerinin Türkiye’nin dijitalleşme hedefleri için hayati önem taşıdığını belirten Aksoy, bu yıl alınacak kararların 15 yıl boyunca ülkenin dijital geleceğini belirleyeceğini söyledi.

Merkez Bankası rezervleri 56 milyar dolarlık kaybın 16’sını geri kazandı

19-24 Mart arasında büyük kayıp yaşayan TCMB rezervleri üst üste beş haftadır kayıplarını geri kazanıyor. Net rezervlerde mart ayındaki devasa kaybın 16 milyar doları geri alındı, net pozisyon pozitif bölgeye geçti.

Dolar, euro karşısında 7 haftanın en düşük seviyesinde

Dolar, tahminlerin altında kalan ABD enflasyon verilerinin ardından bir önceki günkü düşüşünü genişleterek döviz sepeti ve euro karşısında yedi haftanın en düşük seviyesine geriledi. Rakamlar, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürme ihtimalini …

Nisan ayında sanayi üretiminde sert düşüş!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Sanayi üretim endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 3,1 gerilerken yıllık bazda yüzde 3,3 yükseldi. Buna göre, söz konusu ayda takvim etkisinden …