Reel Kesim Güven Endeksi düştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Mayıs Ayı Reel Kesim Güven Endeksi Verilerini Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mayıs ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerini paylaştı.

İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1849 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla değerlendirildi. Reel Kesim Güven Endeksi mayıs ayında bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak 101,4 seviyesine geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi de 2,2 puan düşüşle 98,6 olarak belirlendi.

Endeksi oluşturan ankete ait yayılma endekslerine göre, genel gidişat ve gelecek 3 aydaki toplam istihdam değerlendirmeleri endeksi arttırırken, toplam sipariş miktarı, mamul mal stoku, ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, toplam sipariş miktarı ve üretim hacmi değerlendirmeleri azalış yönünde etkiledi.

Son 3 ay içinde üretim hacminde artış bildirenlerin sayısı artarken, iç piyasa sipariş miktarında azalma yaşayanlar ile ihracat sipariş miktarında artış gözlemleyenler arasındaki denge zayıfladı. Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler güçlendi.

Gelecek 3 ayda üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenlerin sayısında azalma gözlendi. Ancak, gelecek 3 aydaki istihdam beklentilerinde bir önceki aya göre güçlenme yaşandı. Gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcaması beklentileri ise zayıfladı.

ÜFE Beklentisi %38,4’e Düştü

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek 3 ayda artış bekleyenlerin sayısında ve son 3 ayda artış yaşandığını bildirenlerin sayısında azalma gözlemlendi. Ayrıca, gelecek 3 aydaki satış fiyatlarına ilişkin artış beklentileri de zayıfladı.

Gelecek 12 aylık dönem sonunda yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak %38,4 seviyesine geriledi. İçinde bulundukları sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir önceki aya göre daha kötümser olduklarını belirtenlerin sayısındaki artış dikkat çekti.

Related Posts

Küresel nükleer silahlanma harcamaları 2024’te 100 milyar doları aştı; en fazla parayı hangi ülke harcadı?

Küresel nükleer silahlanma harcamaları 2024’te 100 milyar doları aştı; en fazla parayı hangi ülke harcadı?

TCMB’nin analizine göre Türkiye dünyaya daha fazla ürün satıyor

TCMB analizine göre Türkiye, 2013-2023 döneminde hem ihraç ettiği ürün sayısını hem de ürün-pazar kombinasyonlarını artırarak ihracatını daha dayanıklı ve dengeli hale getirdi. Türkiye, gelişen ülkeler arasında en az yoğunlaşmaya sahip ihracat yapısıyla dikkat çekiyor.

‘Fırsat kaçmasın’

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, telekomünikasyon sektörünün önümüzdeki 15 yılını şekillendirecek kritik kararların eşiğinde olduğunu vurguladı. Özellikle fiber internet altyapısı ve 5G teknolojisine geçiş süreçlerinin Türkiye’nin dijitalleşme hedefleri için hayati önem taşıdığını belirten Aksoy, bu yıl alınacak kararların 15 yıl boyunca ülkenin dijital geleceğini belirleyeceğini söyledi.

Merkez Bankası rezervleri 56 milyar dolarlık kaybın 16’sını geri kazandı

19-24 Mart arasında büyük kayıp yaşayan TCMB rezervleri üst üste beş haftadır kayıplarını geri kazanıyor. Net rezervlerde mart ayındaki devasa kaybın 16 milyar doları geri alındı, net pozisyon pozitif bölgeye geçti.

Dolar, euro karşısında 7 haftanın en düşük seviyesinde

Dolar, tahminlerin altında kalan ABD enflasyon verilerinin ardından bir önceki günkü düşüşünü genişleterek döviz sepeti ve euro karşısında yedi haftanın en düşük seviyesine geriledi. Rakamlar, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürme ihtimalini …

Nisan ayında sanayi üretiminde sert düşüş!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Sanayi üretim endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 3,1 gerilerken yıllık bazda yüzde 3,3 yükseldi. Buna göre, söz konusu ayda takvim etkisinden …