Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Sülün Yetiştiriciliği İle Yemek Sofralarına Renk Katıyor
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi çiftliğinde üretilen ve özellikle saray mutfağının vazgeçilmezi olan sülünler, Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi ile gerçekleştirilen ortak çalışma sayesinde artık sofraları süsleyecek.
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Kırıkçı ve ekibi tarafından yürütülen çiftlikte, son iki yıldır sülün yetiştiriciliğine yoğunlaşıldı.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Seçim ile birlikte yürütülen ortak çalışmalar sayesinde genellikle kebap ve yahni olarak bilinen sülün etinin Antalya-Konya kara yolundaki bir lokantada misafirlere sunulması planlanıyor.
Prof. Dr. Kırıkçı ve Doç. Dr. Seçim, sülün etiyle yapılabilecek çeşitli yemekler üzerinde çalışırken, lokanta işletmecisi Mevlüt Ayvaz da verilen tariflerle sülün etini sofralara taşıyor.
Sülün Eti Konya Mutfağında Yerini Alıyor
Prof. Dr. Kemal Kırıkçı, Selçuk Üniversitesi çiftliğinde sülün yetiştirmeye başladıklarını ve bu süreçte kekliklerle birlikte sülün üzerinde çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Konya’da sülün yetiştiriciliğine de değinen Kırıkçı, sülün etinin tüketiminin artırılması için çaba gösterdiklerini aktardı.
Kırıkçı, üniversite çiftliğinde sülünlerin doğal koşullarda yetiştirildiğini vurgulayarak, herhangi bir aşı veya antibiyotik kullanılmadığını dile getirdi.
Bu yıl çiftlikte sülünlerin sayısının 3 bine çıktığını ifade eden Kırıkçı, sülünlerin 16-18 haftalıkken kesilebildiğini ve etlerinin araştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Sülün etinin gastronomi turizmine olumlu katkı sağlaması bekleniyor
Türkiye Gastronomi Federasyonu Başkanı olan Doç. Dr. Yılmaz Seçim, Kars’ta kaz için yapılan gastronomi turizminin Konya’da sülün eti için de uygulanabileceğini dile getirdi.
Seçim, sülün etini denediklerini ve çok lezzetli olduğunu belirtti. Fırın kebabı, haşlama ve kavurma olarak denediklerini aktaran Seçim, sülün etinin sağlık açısından da faydalı olduğunu vurguladı.
Konya’da sülün eti menüsü oluşturacaklarını söyleyen Seçim, sülün etinin farklı şekillerde sunulmasının turizmi olumlu etkileyeceğini belirtti.
Mevlüt Ayvaz da Konya-Antalya kara yolundaki tesisinde üniversitelerin projesi kapsamında hazırlanan tarifleri pişirirken, çeşitli sülün yemeklerini misafirlerine sunduğunu ifade etti.
Ayvaz, işletmesinde sülün eti sunumu yaptıklarını ve sülün kebabı, but kebabı gibi lezzetleri misafirlerine sunduklarını belirtti.