Türkiye’nin ilk hidrojen vadisinde hedef yeşil dönüşüm

Güney Marmara Bölgesi Yeşil Hidrojen Projesi Üniversitelerle Güçleniyor

Avrupa Birliği’nin desteklediği Ufuk Avrupa Programı çerçevesinde yürütülen proje, Güney Marmara bölgesinde entegre bir yeşil hidrojen ekonomisi oluşturmayı amaçlıyor. Projenin 15 ortağı arasında Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Enerjisa Üretim, KALE, ŞİŞECAM, Eti Maden, TÜBİTAK MAM, Linde Gaz A.Ş., Muhammed VI Politeknik Üniversitesi, Bologna Üniversitesi, HPAS, TENMAK ve Software GmbH gibi ulusal ve uluslararası kuruluşlar yer alıyor.

Üniversiteler Yeşil Dönüşümde İtici Güç

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretimin küresel iklim hedeflerine ulaşmadaki stratejik rolüne vurgu yaparak üniversitelerin yeşil dönüşümde önemli bir rol üstlendiğini belirtiyor. Özvar, üniversitelerin sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü teşvik etmek için çaba harcayarak nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi hedeflediklerini söylüyor. Ayrıca, yeşil ekonomiye uzman yetiştirmek amacıyla ilgili alanlarda çeşitli programlar açmayı planladıklarını ifade ediyor.

Karbon Nötr Bölge Olma Yolunda

Proje kapsamında Balıkesir’de kurulacak olan Sodyum Bor Hidrür Tesisi, Türkiye’nin bor rezervlerini hidrojen depolama teknolojilerinde kullanmayı hedefliyor. Bu yatırımlar sayesinde Türkiye’nin yanı sıra Akdeniz ülkelerine de model oluşturulması hedefleniyor. Projenin temel amacı, Güney Marmara bölgesini Türkiye’nin ilk karbon nötr bölgesi haline getirerek 2053 net sıfır emisyon hedefini desteklemek ve sürdürülebilir uygulamalara öncülük etmek.

Proje kapsamında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde Yeşil Deniz Endüstrisi Ar-Ge Test ve Eğitim Merkezi kurulması planlanıyor. Üniversitenin Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Alkan, merkezin temiz enerji ve denizcilik alanlarında hayati bir yatırım olacağını belirtiyor. Merkezde yeşil hidrojen ve deniz üstü rüzgâr enerjisi gibi konularda uygulamalı eğitimler, Ar-Ge testleri ve yeni iş kolları için çalışmalar yürütülecek.

Related Posts

LGS tercih dönemi başlıyor: Nelere dikkat edilmeli?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı sonuçlarının 11 Temmuz Cuma günü açıklanması bekleniyor. Tercih dönemi ise 14 Temmuz’da başlayacak ve 24 Temmuz’da sona erecek. Sadullah Oğuz da bu sürecin sadece bir okul tercihi değil, aynı zamanda bir yaşam tercihine dönüştüğünü söyleyerek “Tercih süreci öğrencilerimiz için sadece bir okul seçimi değil, hayatlarında verdikleri ilk önemli kararlardan biridir. Öğrenciler bu süreçte yalnızca bir okul değil, aynı zamanda bir yaşam ortamı seçiyor” dedi.

Şehit kızı başarıya ulaştı: ‘Babam beni uzaklardan izliyor’

Başkent Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olan 2015 yılında Diyarbakır-Silvan Karayolu’nda PKK tarafından düzenlenen hain saldırıda şehit düşen Özel Harekat Şube Müdürü Ahmet Kabukçu’nun kızı Şevval Kabukçu, “Babam beni gururla uzaklardan izliyor” diyerek dinleyenlerin gözlerini doldurdu.

INSTAGRAM HATA TESPİT RAPORU 1 TEMMUZ || 24 saatlik rapor yayınlandı! Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var?

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? Instagram’a giriş ve akış yenilemede sorun yaşayanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabına çevrildi. Hemen belirtelim ki 24 saatlik güncel veriler yayınlandı. Peki, bugün 1 Temmuz Salı günü Insyagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? İşte merak edilip araştırılan güncel detaylar ve 1 Temmuz Salı günü yani bugüne ait hata tespit raporu grafiği…

BİLSEM öğretmen atama sonuçları açıklandı

2025 Yılı Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) öğretmen atama sonuçları, meb.gov.tr adresinde yayımlandı.

15 bin öğretmen ataması mülakatları ne zaman başlıyor? MEB öğretmen ataması sözlü sınavları nasıl olacak, hangi illerde yapılacak?

MEB sözleşmeli öğretmen atamalarında süreç başlıyor. 15 bin öğretmen ataması takvimi ile mülakat detayları da belli oldu. Sözlü sınav giriş belgeleri 13 Haziran 2025 tarihinde erişime açılmıştı. Mülakatlara girecek adaylar giriş belgelerini e-Devlet şifreleri ile edinebilecek. Sınav giriş belgesinde adayın başvuru numarası, sözlü sınav yeri, mülakat tarihi ve saati gibi bilgiler yer alacak. Diğer taraftan sözlü sınav yapılacak her bir alan için bir il belirlendi. Sözlü sınava girecek tüm adaylar bu kapsamda alanlarına göre aynı ilde sınava alınacak. Sonuç değerlendirmesi ise sorulara verilen sözlü cevaplar esas alınarak yapılacak. Peki 15 bin öğretmen ataması mülakatları ne zaman başlıyor? MEB öğretmen ataması sözlü sınavları nasıl olacak? İşte ayrıntılar…

AYT’den en erken saat kaçta çıkılır? 2025 TYT, AYT ve YDT’de ilk kaç dakika çıkılmaz?

Üniversiteye girişin en önemli adımı olan bu sınav maratonunda, ÖSYM’nin belirlediği sınav kuralları adaylar için büyük önem taşıyor. Peki, AYT’den en erken saat kaçta çıkılır? 2025 TYT, AYT ve YDT’de ilk kaç dakika çıkılmaz?