Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Etin Sağlıklı Saklanması ve Tüketilmesi Nasıl Olmalı?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Güzel, kırmızı etin doğru şekilde saklanmamasının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurguladı. Yeni kesilen etin hemen tüketilmemesi gerektiğini belirten Güzel, etin en az 24 saat buzdolabında dinlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca etin kanlı ve sıcak halde uzun süre bekletilmemesi, temiz yüzeylerde parçalanarak saklanması gerektiğini de ekledi. Etin porsiyonlara ayrılarak hava almayacak şekilde paketlenip derin dondurucuda saklanması gerektiğini belirten Güzel, çözdürülen etin tekrar dondurulmaması gerektiğini dile getirdi. Sağlıklı menülerin oluşturulması için etin yanında bağışıklığı destekleyen gıdaların tercih edilmesi önerisinde bulundu.

Uzman Diyetisyen Serap Güzel’den Kurban Bayramı Öncesi Beslenme Tavsiyeleri

Güven Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. Serap Güzel, kurban bayramı öncesinde etin saklanması ve tüketilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Beslenme uzmanı, etin sadece protein kaynağı olmadığını, aynı zamanda yanlış tüketildiğinde sağlık riski taşıyan bir hayvansal ürün olduğunu belirtti. Güzel, bayram süresince hijyen ve denge kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Güzel, etin tazeliğinin aldatıcı olabileceğini ve yeni kesilen etin sindirim sistemi için uygun olmadığını söyledi. Henüz olüm katılığı evresini tamamlamamış etin tüketilmesinin mide rahatsızlıklarına, şişkinliğe, hazımsızlığa ve bağırsak problemlerine yol açabileceğini belirtti. Dinlenmeden tüketilen etin özellikle yaşlılar, çocuklar ve mide hassasiyeti olan bireylerde ciddi sorunlara yol açabileceğinin altını çizdi.

Salmonella ve e.coli gibi bakteriler hızla çoğalabilir

Uzman Diyetisyen Güzel, bayram dönemlerinde zehirlenme vakalarına dikkat çekerek, kesildikten sonra etin taşınması ve saklanması sırasında bakteri üremesinin olabileceğini belirtti. Yüksek sıcaklıkta kesilen etlerin gelişigüzel poşetlere konulup saatlerce araçlarda bekletilmesi durumunda özellikle salmonella ve E.coli gibi bakterilerin hızla çoğalabileceğini söyledi. Güzel, bu nedenle etin temiz yüzeylerde parçalanarak buzdolabına konulması gerektiğini ve kanlı ve sıcak halde uzun süre bekletilmemesi gerektiğini vurguladı.

Etin kokusu ya da rengi her zaman sizi uyarmayabilir

Etin bozulup bozulmadığını anlamanın kolay olmadığını belirten Güzel, etin rengi ve kokusunun normal olabileceğini ancak üzerinde mikrobiyolojik üreme olabileceğini söyledi. Güzel, bu nedenle güvenli saklama koşullarına uyulması gerektiğini belirtti. Etin bir gün buzdolabında dinlendirilmesi, ardından küçük parçalara ayrılarak derin dondurucuya konulmasının önemli olduğunu dile getiren Güzel, bir kez çözdürülen etin tekrar dondurulmaması gerektiğinin altını çizdi.

Bayram sofralarına denge gelsin

Uzman Diyetisyen Güzel, etin yanında sadece pilav veya börek değil, mevsim yeşillikleri, yoğurt, ayran ve tam tahıllı ürünlerin de sofrada yer alması gerektiğini belirtti. Güzel, fazla et tüketiminin özellikle kalp-damar hastalıkları ve gut olanlarda ciddi yük oluşturabileceğini ve doğru beslenmeyle sindirim sisteminin daha rahat çalışacağını ifade etti.

Gıda hijyenine dikkat ederek sağlıklı bir bayram geçirin

Kurban Bayramı’nda gıda hijyeninin sadece mutfağı değil, sağlığı doğrudan etkilediğini vurgulayan Güzel, sağlıklı pişirme, uygun saklama ve dengeli tüketim ilkelerine uyulması gerektiğini belirtti. Güzel, bayramın sağlıkla paylaşılmasının önemli olduğunu ifade etti.

Related Posts

Kavurucu sıcakta bunlara dikkat!

Sıcaklar arttı; bebekler ve yaşlılarla sıcakta çalışmak zorunda kalanlar, spor yapanlar, kalp, akciğer ve böbrek hastaları risk altında. Uzman tavsiyesi: İçecekleri ‘buz gibi soğuk’ içmeyin. Şekerli içeceklerle çay ve kahve içmeyi azaltın. Aniden soğuk suya atlamayın. Günde 2-2,5 litre su için. Terletmeyen giysiler giyin. Yağlı yemeklerden kaçının. Spor sonrası klimalı ortamlardan uzak durun.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Ergenlerde madde bağımlılığında aile desteği kritik önem taşıyor

Ergenlik dönemi, kişilerin kimliğini şekillendirdiği, duygusal ve sosyal gelişimin yoğun yaşandığı hassas bir süreç. Bu dönemde yaşanan değişimlerin bazen bağımlılık risklerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, ailelere erken uyarı işaretlerini dikkate almaları ve çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaları yönünde çağrıda bulundu.

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Diş ipi kullanmamak ömrü eksiltiyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Beyin sisiyle başa çıkmanın yolları

Kafanızda sürekli bir pus, dalgınlık ve yorgunluk hissi varsa bunun nedeni vitamin eksikliği
stres ya da gizli şeker olabilir. Beyni toparlamak için önce vücudu toparlamak gerekir. Uyku ve beslenme sorunlarını giderme ve zihni netleştiren alışkanlıklar bu yazıda…

İnsan beynini gençleştiren bitki aslında her pazarda satılıyormuş

Biberiye, sadece mutfaklarda değil, sağlık alanında da giderek daha fazla önem kazanıyor. Özellikle beyin sağlığı, iltihapla mücadele ve bağışıklık sistemini güçlendirme konularında dikkat çeken biberiye, Alzheimer hastalığına karşı umut verici sonuçlar ortaya koyuyor.