Yeni dünya düzeninde bankalara yer olmayacak

Bankacılık Sisteminin Değişimi ve Geleceği Hakkında Dikkat Çeken Analiz

Yeni dünya düzeninde birçok iş modeli kökten değişime uğrayacak. Bu değişimin ilk hedeflerinden biri de geleneksel bankacılık olacak.

Bankacılık sektörü ya var olan yapı içinde dönüşecek ya da tamamen yok olacak. Zira eleştirilere rağmen bankalar, yoksuldan alıp zenge verdiği sınırlı modelini değiştirmekte zorlanıyor ve sistem daha da kötüleşiyor.

Faiz düşerse kredi faizlerini zenginlere avantajlı sunarlar, faiz yükselirse varlıklı kesime daha fazla getiri sağlayacak mevduata yönlendirirler. Bu şekilde, bankalar gün içinde varlıklı kesimi besleyip gece yatarken aynı şekilde varlıklı kesimi besleyerek sürekli döngüyü sürdürürler. Faizciler ve rantçılar her geçen gün daha zenginleşirken, emeğe dayalı kazanç elde edenler bankalar ve kapitalist sistemin mağduru olur.

Örnekle açıklamak gerekirse, bir birey ev almak için biriktirmeye başladığında banka, biriktirilen parayı alıp o parayla kredi sağlar. Bu döngü sürekli devam eder ve kişi aslında biriktirdikçe bir başkasına fayda sağlar ancak kendi ev alma hayali de uzaklaşır.

Yükselen ev fiyatları kiraları artırır, kredi ve kira ödemelerini zorlaştırır, işler daha kötüye gider ve bankaların güvenilirliği zedelenir. Dolayısıyla, birey tüketilirken banka ve varlıklılar kar eder. Gerçek sömürü budur.

Bu süreç devam ettiği sürece bankaya yatırılan paranın aslında kişi aleyhine kullanıldığı unutulmamalıdır. Bu modelin değişmesi gerekmektedir.

Sistemdeki çöküş örnekleri de gözler önündedir. Örneğin, teknoloji devriminin merkezi olan Silikon Vadisi’nde faaliyet gösteren ve prestijli bir banka olan Silicon Valley Bank, “risk yok” dediği tahvillere yatırım yaparak battı. Aynı şekilde, Demirbank gibi kaynaklarını kamu borcuna dönüştüren bankalar da çöküş yaşadılar.

Gelecekte faizli bankacılığın yerini alacak en güzel finansal modelin İslami finans olduğu düşünülmektedir. İslami finans, paydaşların menfaatini adil bir şekilde koruyarak en uygun finansal modeli sunmaktadır.

Geleceğin bankacılık modelinin, sermaye piyasaları ile bankacılık arasında bir denge olacağı öngörülmektedir. Çözümün İslami finansta olduğu düşünülmekte ve Türkiye’nin ekonomik dönüşümü için bu alana odaklanması gerektiği vurgulanmaktadır.

Related Posts

Küresel nükleer silahlanma harcamaları 2024’te 100 milyar doları aştı; en fazla parayı hangi ülke harcadı?

Küresel nükleer silahlanma harcamaları 2024’te 100 milyar doları aştı; en fazla parayı hangi ülke harcadı?

TCMB’nin analizine göre Türkiye dünyaya daha fazla ürün satıyor

TCMB analizine göre Türkiye, 2013-2023 döneminde hem ihraç ettiği ürün sayısını hem de ürün-pazar kombinasyonlarını artırarak ihracatını daha dayanıklı ve dengeli hale getirdi. Türkiye, gelişen ülkeler arasında en az yoğunlaşmaya sahip ihracat yapısıyla dikkat çekiyor.

‘Fırsat kaçmasın’

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, telekomünikasyon sektörünün önümüzdeki 15 yılını şekillendirecek kritik kararların eşiğinde olduğunu vurguladı. Özellikle fiber internet altyapısı ve 5G teknolojisine geçiş süreçlerinin Türkiye’nin dijitalleşme hedefleri için hayati önem taşıdığını belirten Aksoy, bu yıl alınacak kararların 15 yıl boyunca ülkenin dijital geleceğini belirleyeceğini söyledi.

Merkez Bankası rezervleri 56 milyar dolarlık kaybın 16’sını geri kazandı

19-24 Mart arasında büyük kayıp yaşayan TCMB rezervleri üst üste beş haftadır kayıplarını geri kazanıyor. Net rezervlerde mart ayındaki devasa kaybın 16 milyar doları geri alındı, net pozisyon pozitif bölgeye geçti.

Dolar, euro karşısında 7 haftanın en düşük seviyesinde

Dolar, tahminlerin altında kalan ABD enflasyon verilerinin ardından bir önceki günkü düşüşünü genişleterek döviz sepeti ve euro karşısında yedi haftanın en düşük seviyesine geriledi. Rakamlar, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürme ihtimalini …

Nisan ayında sanayi üretiminde sert düşüş!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Sanayi üretim endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 3,1 gerilerken yıllık bazda yüzde 3,3 yükseldi. Buna göre, söz konusu ayda takvim etkisinden …